Vermoeidheid achter het stuur is een onderschat risico. Het kan iedereen overkomen, maar de risico's zijn vergelijkbaar of zelfs groter dan bij dronken bestuurders of afgeleide bestuurders. Hoe herken je vermoeidheid en wat kun je eraan doen?
Het traditionele beeld van vermoeidheid achter het stuur is iemand die 's avonds laat of na een lange, vermoeiende dag op het werk een auto bestuurt. Of iemand die een lange vakantiereis maakt om sneller op de plaats van bestemming te komen. Tegenwoordig is vermoeidheid ook een probleem voor degenen die naar het werk rijden - vaak vanwege het aantal gereden uren in plaats van het tijdstip van de dag.
1/3 van de bestuurders is bang om in slaap te vallen
Uit een in november 2018 gepubliceerd onderzoek door de AA Charitable Trust in het Engels bleek dat:
- Eén op de acht Britse chauffeurs (13%) geeft toe in slaap te zijn gevallen achter het stuur;
- Bijna twee vijfde (37%) zegt ze zijn zo moe dat ze bang zijn om achter het stuur in slaap te vallen;
- Mannen (17%) zeggen drie keer vaker dan vrouwen (5%) dat ze in slaap zijn gevallen.
Wat doe je als je moe bent onder het rijden?
Het raam naar beneden rollen of de radio harder zetten vermindert de vermoeidheid achter het stuur niet. Als je merkt dat je deze dingen doet, is dat een teken dat je slaperig bent en moet rusten. Als je merkt dat je dit doet, beschouw het dan als een wake-up call! Dus wat moet je doen?
- Stop op een veilige plek - stop niet op de vluchtstrook van de snelweg
- Drink twee kopjes koffie of een soortgelijke cafeïnehoudende drank
- Doe een dutje, ongeveer 15-20 minuten
Tips voor het rijden van lange afstanden
Zelfs een ervaren vrachtwagenchauffeur mag niet meer dan 9 uur per dag rijden, of meer dan 13 uur per dag werken. Bovendien moeten ze pauzes nemen. Na 4,5 uur rijden moeten ze 45 minuten pauze nemen. Deze rit van 4,5 uur kan ook in twee delen worden gesplitst. De eerste pauze na ongeveer twee uur duurt minimaal 15 minuten. Daarnaast moet er binnen de 4,5 uur een pauze van minimaal 30 minuten worden genomen.
Neem daarom bij een reisduur van meer dan drie uur regelmatig een kwartier pauze.
- Probeer om de twee uur te stoppen, zeker als je niet gewend bent om lange afstanden te rijden;
- Rijdt u elektrisch? Kijk of je tijdens het opladen met de snellader een bakje koffie kunt drinken;
- Plan uw reizen zo dat u pauzes kunt nemen, bij voorkeur met een overnachting;
- Begin niet vermoeid aan een lange reis, bijvoorbeeld op vrijdagmiddag;
- Wissel, wanneer mogelijk, om de 2 uur met je bijrijder.
Wat kan het risico op vermoeidheid na het rijden vergroten?
Een zware maaltijd kan je slaperig maken. Rijden terwijl u gewoonlijk slaapt, brengt ook extra risico's met zich mee. Zware inspanning voor het autorijden kan ook een slecht effect hebben - vooral voor ouderen. Luide muziek of koude lucht kunnen onze alertheid tijdelijk verhogen, maar vervangen de basisbehoefte aan slaap niet.
Het risico op vermoeidheid achter het stuur is het grootst tussen 02:00 en 06:00 uur 's ochtends. Daarna is het risico het hoogst in de middag tussen 01:00 en 16:00 uur (middagdip). Op dit moment bevordert de interne klok van het lichaam de slaap.
Sommige mensen voelen zich op bepaalde momenten van de dag slaperiger - dit wordt ons 'chronotype' genoemd.
Tips om vermoeidheid na het rijden te voorkomen
Natuurlijk wil je vermoeidheid achter het stuur voorkomen. Hiervoor hebben we de volgende tips:
- Ga aan het begin van de dag ongeveer 30 minuten naar buiten in natuurlijk licht, bijvoorbeeld door te wandelen.
- Eén of twee kopjes koffie in de ochtend is prima (als je van koffie houdt), maar doe het na de lunch. Thee en energiedrankjes bevatten ook cafeïne!
- Neem gedurende de dag regelmatig minipauzes om stress te verminderen. U hoeft niet tot de avond te wachten om te ontspannen.
- Als u 's nachts echt een elektronisch apparaat moet gebruiken, installeer dan een blauwlichtfilter en verlaag de helderheid om de hoeveelheid binnenvallend licht te verminderen.
- Eet gezond, uitgebalanceerd en eet regelmatig - iets voor ontbijt, lunch en diner. Eet niet te laat op de avond.
- Beweeg regelmatig; en als je het 's avonds doet, laat dan genoeg tijd over om te ontspannen.
Jonge automobilisten hebben een hoger risico
Jonge automobilisten lopen mogelijk een hoger risico omdat ze een hoger risico op slaapverlies hebben en meer slaap nodig hebben dan volwassenen, afhankelijk van hun leeftijd. Ze kunnen ook worden beïnvloed door de levensstijlkeuzes die ze maken, zoals lange schermtijd 's avonds en' s nachts, verspillen van waardevolle slaaptijd of onregelmatig slapen. Bovendien lijken jonge bestuurders tot 24 jaar te denken dat vermoeidheid geen invloed heeft op de rijvaardigheid achter het stuur (13% tegenover 2% van alle bestuurders). Ze kunnen de dreiging van in slaap vallen van zich afschudden of er helemaal niet aan denken, in plaats daarvan overmoedig zijn in hun vermogen om op elk uur van de dag te rijden. Ze rijden nog steeds het meest, ongeacht of ze moe zijn (18% tegenover 3% van alle bestuurders). Dit kan echter ernstige gevolgen hebben voor hun rijvaardigheid.
Effecten van vermoeidheid op autorijden
Onvoldoende slaap beïnvloedt uw prestaties op een aantal manieren, die allemaal gevaarlijke gevolgen kunnen hebben tijdens het autorijden.
- Vermoeidheid tijdens het rijden schaadt het beoordelingsvermogen en de reactietijd. Denk dus aan langzaam reageren, laat remmen of het gevaar volledig negeren. Dit zou kunnen verklaren waarom vermoeid rijden een factor is bij veel kop-staartongevallen.
- Moe rijden heeft ook invloed op je coördinatie. Dit maakt het gemakkelijker om van snelheid of rijstrookpositie te veranderen in plaats van een constante rechte lijn te volgen.
- Ongevallen met een vermoeide chauffeur gebeuren vaak snel en zonder te remmen omdat de chauffeur sliep.
Rijdt veilig en denk aan je bijrijders en het verkeer om je heen.
Bronvermelding volgens APA-richtlijnen
Boers, J. (2022, 24 februari). Tips tegen vermoeidheid achter het stuur. AutoWeek. https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/tips-tegen-vermoeidheid-achter-het-stuur/