Wanneer Moet Ik Mijn Auto Laten Keuren?

Wanneer Moet Ik Mijn Auto Laten Keuren?

minuten lezen
Het keuren van je auto is een essentieel onderdeel van het onderhoud om ervoor te zorgen dat je voertuig veilig en legaal op de weg blijft. Maar wanneer moet je eigenlijk je auto laten keuren?

Jaarlijkse APK-keuring

In de meeste landen is de Algemene Periodieke Keuring (APK) verplicht voor auto's ouder dan een bepaalde leeftijd, meestal drie of vier jaar na de eerste registratie. Na deze leeftijd moet je auto jaarlijks worden gekeurd om te controleren of deze nog aan de veiligheids- en milieunormen voldoet.

Tijdstip van de APK-keuring

Het exacte tijdstip van je APK-keuring hangt af van de datum van de eerste registratie van je auto. Over het algemeen geldt dat je auto gekeurd moet worden voor de vervaldatum van het vorige APK-certificaat. Dit staat vermeld op het keuringsrapport.

Verloopdatum APK-keuring

Het verlopen van de APK-keuring kan leiden tot boetes en zelfs het verbod om met je auto te rijden totdat deze opnieuw is gekeurd en goedgekeurd. Het is dus belangrijk om de vervaldatum van je APK-keuring goed in de gaten te houden en op tijd een afspraak te maken voor de keuring.

Uitzonderingen

In sommige gevallen kunnen er uitzonderingen zijn op de jaarlijkse APK-keuring. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor nieuwe auto's die nog niet de leeftijd hebben bereikt waarop ze gekeurd moeten worden, of voor bepaalde voertuigen die alleen voor specifieke doeleinden worden gebruikt, zoals landbouwvoertuigen.

Extra keuringen

Naast de jaarlijkse APK-keuring kan het zijn dat je auto extra keuringen nodig heeft, bijvoorbeeld na een ongeval of als onderdeel van de verkoopprocedure. In deze gevallen is het belangrijk om de lokale wetgeving en voorschriften te raadplegen om te bepalen welke keuringen vereist zijn.

Conclusie

Het is belangrijk om de APK-keuring van je auto jaarlijks bij te houden om ervoor te zorgen dat deze veilig en legaal op de weg blijft. Zorg ervoor dat je de vervaldatum van je keuring in de gaten houdt en plan op tijd een afspraak om boetes en problemen te voorkomen.