Wat is een toegangscode?
De tenaamstellingscode is een 9-cijferige code. De code bestaat uit twee delen en bewijst samen met het kentekenbewijs dat u de eigenaar van de auto bent. Het wordt aanbevolen om deze onderdelen niet samen op te slaan. Met de volledige registratiecode kunt u uw auto overdragen (hernoemen) of doorverkopen.
Waar staat de tenaamstellingscodecode?
Deel 1 van de kentekencode staat in de brief die u heeft ontvangen toen u de auto kocht. Het tweede deel vindt u op de registratiekaart/ kentekenkaart (of pas) die u per post ontvangt. Heeft u nog het "ouderwetse" papieren kentekenbewijs? Dan heeft u de registratiecode niet ontvangen. De unieke code vindt u op het kentekenbewijs 1B. Het overdrachtsbewijs is deel II van de papieren van uw auto.
Hoe ziet de registratiecode eruit?
Deel 1 bestaat uit 4 cijfers en ziet eruit als een soort kassabon. Deze wordt afgedrukt wanneer u een auto overschrijft of koopt. Deel 2 bestaat uit een 5-cijferige code en bevindt zich aan de rechterkant van de lege voorgedrukte vakjes op de verzonden brief. In deze lege vakjes kunt u vervolgens het eerste deel van uw tenaamstellingscode invullen.
Kentekencode RDW verloren?
Geen idee meer waar het eerste deel van de kentekencode is of bent u het tweede deel van de code kwijt? U kunt uw auto niet verkopen of overdragen zonder de volledige code. Gelukkig kun je bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) aankloppen.
Nieuwe kentekencode aanvragen bij RDW
Een nieuwe tenaamstellingscode kunt u online aanvragen via de RDW. U kunt deze direct downloaden als u een tenaamstellingscode voor uw voertuig aanvraagt en inlogt met uw DigiD. Vraagt u een code op naam van iemand anders aan, of heeft u geen DigiD? Dan kunt u via de RDW alsnog een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. U ontvangt deze binnen enkele werkdagen per post.
Hoeveel kost de nieuwe tenaamstellingscode?
De nieuwe tenaamstellingscode kost in 2022 slechts 1,05 euro (pas dus op dat je niet via andere websites teveel betaald).